Bli Naturvenn!


To av de mest kjente hobbyene våre, er Langfjellaseminaret og Naturvenn. Felles for begge møteplassene, er et ønske om å skape dialog, bredde og dybde i natur-kultur-feltet, vi tør håpe på både kjennskap og vennskap.

Våren 2014: Arne Nævra - æresmedlem i Naturvenn!

Nævra får pris

Nævra blir hedret (foto: Per Furuseth)

Naturfotografen Arne Nævra fra Buskerud er utnevnt til æresmedlem nr. 3 i gruppen av Naturvenner. Nævra
er en av Nordens mest profilerte naturfotografer og naturfilmskapere I denne sammenheng er det også viktig at han mener at naturen har egenverdi. ”Dyras egenverdi” har vært en hovedbuskap, i hans virke. Med denne utnevnelsen markeres også at det er ti år siden oppstart av Naturvenn.

Professor Arne Næss var i 2004 den første som sa ja til å bli med i den løse sammenslutningen av "Naturvenner". Åtte andre ble invitert til å motta de første jakkemerkene. Gruppen teller nå et tresifret antall ”medlemmer”. Vennskap kan alltid vokse, så også antall "Naturvenner". Vi bringer ideen om naturens egenverdi videre.

Arne Næss var, som vi kan lese oss til i Per Ingvar Haukelands bok "Dyp glede", den som formulerte dypøkologien og økosofien. Tankebaner som vektlegger naturens egenverdi, uavhengig av den nytteverdi den måtte ha for oss mennesker.


Bilde av ørn, Naturvenn merke


Om "Naturvenn” heter det (fra nettsidene):

Begrepet ”Naturvenn” skal her forstås slik: En ”Naturvenn” er en person som mener at naturen har en egenverdi, en verdi utover den verdi den har for oss mennesker.

Det å være Naturvenn skal ikke innebære annet enn det som er beskrevet ovenfor. At mange vil ha andre meninger om naturen i tillegg, står for den enkeltes regning.

Arne Nævra

Sammen med Torgeir Beck Lande driver Nævra http://www.naturbilder.no/ - mange fikk sikkert med seg den imponerende serien Norske naturperler, som nylig ble sendt på NRK.

Arne Nævra er mest kjent for sine mange natur- og dyreprogrammer på NRK, men han er også en av de få som har vært engasjert av BBC for flere av deres prestisjefylte serier fra alle verdenshjørner. Han står ellers bak TV-serier som «Vi på Langedrag», «Villdyr og villmark» og «Antarktis - en eventyrlig seilas». Nævra er også en prisbelønt stillfotograf. Og han fikk Friluftslivets Hederspris i 2013.

Arne Nævra fikk som æresmedlem i Naturvenn et jakkemerke med en eksklusiv inskripsjon og et tilsvarende diplom til å henge i stua – ved siden av andre hedersbevisninger. Han ble hedret med en privat middag på Hol pensjonat, Natur- og kultursenter. De to æresmedlemmene før han i rekken, har vært Li Simon og Nils Faarlund.

Naturvenn lever videre:

Bli Naturvenn!

Se www.ovsk.no Naturvenn 


Minnemarkering

Naturfotografen Arne Nævra fra Buskerud ble våren 2014 utnevnt til æresmedlem nr. 3 i gruppen av Naturvenner. Nævra er en av Nordens mest profilerte naturfotografer og naturfilmskapere. I denne sammenheng var det også viktig at han mener at naturen har egenverdi. ”Dyras egenverdi” har vært en hovedbuskap, i hans virke. Med denne utnevnelsen ble det også markert at det er ti år siden oppstart av Naturvenn.

I løpet av noen uker gikk både bærekraftgeneralen Kai Arne Armann og sjamanen og forfatteren Ailo Gaup bort. I den forbindelse - i respekt for disses virke og verdier - vil det ikke bli utdelt noe æresmedlemsskap 4 og 5 i Naturvenn - noensinne.

Ellers lever initiativet Naturvenn videre.

www.naturvenn.noGratis Naturvenn-merke!

Fra 2017 kan alle som verdsetter naturen på denne måten, få et gratis Naturvenn-merke. Stikk innom :-)

Naturvenn-merke


(Vil man ha alle tre variantene, kan man heller betale kr 25 pr stk for de to andre).

- olavs